Passiivisen tupakoinnin haitat – lopettamispäätös suojaa myös läheisiäsi

Passiivinen tupakointi ei toden totta kuulosta mukavalta, mutta tiedätkö sen todelliset kustannukset sinun ja läheistesi terveydelle? Tupakointi vaikuttaa sinuun, mutta myös kaikkiin ihmisiin, jotka oleskelevat lähelläsi.

Passiivisen tupakoinnin suurimmat haitat liittyvät tupakansavuun, joka sisältää lukuisia myrkkyjä ja jopa syövälle altistavia yhdisteitä.

Keho ei tunnista, tuleeko tupakansavu omasta savukkeesta vai ympäristöstä, ja siksi passiivinen tupakointi on äärimmäisen haitallista. Tutkitusti tupakansavu aiheuttaa keuhkosyöpää ja todennäköisesti muita syöpiä sekä sydämen toiminnasta johtuvia kuolemia. Passiivinen tupakointi on erityisen haitallista suljetuissa tiloissa sekä lapsien ja odottavien äitien lähellä.

”Keho ei tunnista, mistä haitallinen tupakansavu siihen tulee. Siksi passiivinen tupakointi on äärimmäisen haitallista läheisillesi.”

Passiivisen tupakoinnin suurin haitta on tupakansavu

Passiivisella tupakoinnilla tarkoitetaan tupakoimattoman henkilön altistumista tupakansavun haitallisille palamistuotteille muiden tupakoimisen vuoksi. Tupakansavuun on syytä suhtautua vakavasti, sillä se on eniten ihmisiä tappava kemikaali. Se sisältää ihmiselle haitallisia, syöpää aiheuttavia yhdisteitä, ja tutkimukset osoittavatkin passiivisen tupakoinnin aiheuttavan muun muassa keuhkosyöpää, muita keuhkosairauksia ja syöpiä, sekä lisäävän sydänkuolleisuutta.

Tupakansavu ja sen sisältämät haitalliset yhdisteet leviävät ympäristöösi sivuvirtana savukkeesi palavasta päästä, sekä uloshengityksesi mukana. Tupakansavun jäämiä tarttuu hiuksiisi ja vaatteisiisi sekä muihin pintoihin, joiden läheisyydessä tupakkaa poltat. Tutkimuksissa on havaittu, että jäämiä tupakasta vapautuneista yhdisteistä on löydetty tekstiileistä ja huonepölystä jopa kaksi kuukautta sen jälkeen, kun tupakointi tilassa on lopetettu.

Jos siis poltat tupakkaa, ei perheesi voi säästyä haitoilta. Oletko huomannut, että usein sytytät tupakan heti, kun astut lasten kanssa ulko-ovesta pihalle? Entä silloin, kun nautit kesäillan rauhasta puolisosi kanssa rantasaunan terassilla vilvoitellen? Näissä harmittoman oloisissa tilanteissa altistat läheisesi myrkyllisille yhdisteille kerta toisensa jälkeen.

Passiivisen tupakoinnin haitat vaikuttavat koko perheeseesi

Passiivisen tupakoinnin haitat on tunnistettu pitkään, joten niitä on myös ehditty tutkia laajasti. Sinua saattaa huolettaa erityisesti tupakansavun haitat lapsille, eikä suotta, sillä yli sadassa tutkimuksessa passiivisen tupakoinnin on havaittu lisäävän esimerkiksi lasten alempia hengitystieinfektioita. Lisäksi astman ja kroonisten korvainfektioiden riski lapsilla kasvaa jopa 30 % sellaisiin lapsiin verrattuna, jotka eivät altistu tupakansavulle. Vauva-aikana tupakansavulle altistuminen myös lähes kaksinkertaistaa kätkytkuoleman riskin. Passiivinen tupakointi on siis todellinen riski pienelle lapsellesi.

Ainoastaan lapset eivät ole vaaravyöhykkeellä, sillä tupakoinnistasi savun mukana kulkeutuvat yhdisteet altistavat myös ympärilläsi olevat aikuiset monelle sairaudelle. Passiivisen tupakoinnin haitat aikuisilla näkyvät useimmiten astman, keuhkoahtaumataudin sekä keuhkosyövän muodossa. Tupakansavun karsinogeenit tunnetusti lisäävät syöpään sairastumisen riskiä, sillä savukkeiden sisältämistä yhdisteistä jopa 60 on karsinogeenisiä eli syöpävaarallisia aineita. Lisäksi tupakka sisältää useita muita myrkyllisiä ja ärsyttäviä aineita.

Pitkällä aikavälillä näkyvien sairauksien lisäksi sauhuttelusi voi aiheuttaa läheisilläsi myös suoria ärsytysoireita, kuten yskää, nuhaa ja kurkun ärsytystä. Ärsytysoireet aiheuttavat ongelmia erityisesti allergisille, sillä heidän on todettu olevan tavallista herkempiä tupakansavun haitoille. Tutkimuksissa on myös havaittu lisääntyneiden hengitystieinfektioiden ja kroonisten hengitystieoireiden liittyvän ympäristön tupakansavulle altistumiseen.

Raskaana olevan läheisyydessä tupakoimalla altistat sekä odottavan äidin että sikiön. Tupakansavulle altistuminen kasvattaa syntyvän lapsen riskiä pienipainoisuuteen tai elinjärjestelmien kehityshäiriöihin.

Savukkeen palamispäästä vapautuvassa sivuvirrassa on erityisen paljon haitallisia aineita

Passiivista tupakointia kutsutaan myös ympäristön tupakansavuksi. Savua ja haitallisia yhdisteitä vapautuu tupakoidessasi ympäristöön sekä savukkeen palavasta päästä (sivuvirta) että uloshengityksestäsi.

Monien haitallisten aineiden pitoisuus on itse asiassa suurempi sivuvirrassa kuin keuhkoihin vedettävän päävirran savussa. Toisaalta sivuvirran savu pääsee usein laimenemaan tupakoitsijan keuhkoja suurempaan tilavuuteen ympäristöön vapauduttuaan. Tupakansavussa oleilu ei kuitenkaan ulkoilmassakaan ole hyväksi. Huonosti ilmastoiduissa sisätiloissa hengitysilman haitalliset pitoisuudet voivat nousta hyvin suuriksi.

Karista passiivisen tupakoinnin terveyshaitat lopettamalla tupakointi

Koska tupakan sisältämät haitalliset yhdisteet leviävät savun mukana, tupakointi ei ole ainoastaan sinua itseäsi koskeva päätös. Tupakointia vähentämällä tai sen lopettamalla panostat suoraan myös läheistesi hyvinvointiin.

Lue myös: Tupakoinnin lopettamisen vaiheet – repsahdukset ovat tavallisia ja vähentäminenkin auttaa

Kun haluat lopettaa tupakoinnin, kokeile kotimaista, nikotiinitonta Acetium-vieroitusvalmistetta. Käytä Acetium® imeskelytablettia tupakan polttamisen yhteydessä, niin se sitoo tupakansavusta sylkeesi liukenevaa syöpävaarallista asetaldehydiä. Acetium® imeskelytablettien teho perustuu luonnolliseen aminohappoon, ja se on markkinoiden ainoa vieroitusvalmiste, joka ei sisällä nikotiinia.

Koska Acetium® imeskelytabletit eivät sisällä nikotiinia, ne auttavat sinua pääsemään samanaikaisesti eroon myös nikotiiniriippuvuudestasi. Tabletin imeskely savuketta polttaessa muuttaa tupakan makua suussasi, joten valmisteen säännöllisellä käytöllä huomaat noin 2–3 kk kuluessa, ettet enää kaipaa savukkeita.